Tiesitkö, että juuston olisi hyvä antaa olla huoneen lämmössä ainakin tunnin ennen sen nauttimista? Entä tiesitkö, miten juustot tulisi oikeaoppisesti leikata tarjoilulautaselle? Esimerkiksi pyöreät juustot leikataan viipaleiksi, kovat, suorakulmaiset juustot pitkittäin ja kolmionmalliset juustot pilkotaan ohuemmiksi kolmioiksi.
Pehmeät juustot kuten Camembert tai Brie ovat vaikeita varsinaisesti paloitella, joten ne voidaan puolittaa ja pilkkoa sopivan kokoisiksi, jokainen suoraan omalle lautaselleen.

Juustojen alkuperä on vanhoissa Välimeren kulttuureissa
Juusto on muodostanut yhdessä leivän ja viinin kanssa Välimeren sivistyskansojen aterioiden perustan jo yli 10 000 vuotta sitten. Valtava kirjo omaleimaisia juustoja on kehittynyt ennen muuta erilaisissa valmistus oloissa – kuten keskiajalla luostarien rauhassa – ja syntynyt intuition ja loputtomien kokeilujen tuloksena. Aromi syntyy, kun oikeanlainen mikrobikanta pääsee muokkaamaan maidon proteiineja, rasvoja ja sokereita.
Lämpimän ja kostean Välimeren ilmaston maitohappobakteerit kypsyttävät muun muassa parmesaani-tyyppiset juustot, viileissä luolissa viihtyvät homeet taas Roquefortit. Kun osa maidon proteiineista hajoaa ammoniakiksi saakka, syntyy valkohomeisia Camemberteja. Varhaiset juustot olivat paikallisia tuotteita. Vain harvoja hyvin säilyviä, lähinnä kovia juustoja voitiin maistella kauempanakin."
(SK, 7.11.2010)
Suomessa juustoja tiedetään valmistetun jo keskiajalla
Tuolloin kyseessä olivat lähinnä kotona valmistetut tuorejuustot. Kartanomeijereissä juustoja alettiin valmistaa 1800-luvun puolivälistä lähtien, mutta varsinainen teollinen tuotanto alkoi vasta 1900-luvulla.
Juustolla ja viinillä on niiden nauttimisen kannalta kiinteä yhteys. Yhteistä on myös se, että molempien kehitystyössä luostarilaitoksella on ollut tärkeä sijansa. Munkeilla oli aikaa ja mielenkiintoa sekä kärsivällisyyttä vaativiin kokeiluihin. Munkit ja luostarit esiintyvät edelleenkin vahvasti juustojen nimissä. (Juustoseura)
Täydellinen juustolautanen
Täydellinen juustolautanen koostuu mielenkiintoisista ja maukkaista makuyhdistelmistä. Kypsytettyjen juustojen maut ja aromit pääsevät parhaiten huoneenlämpöisinä. Hyvällä juustotarjottimella on noin 3–5 erilaista juustoa. Sanotaan, että yli viiden erimakuisen juuston kokoelma saattaa jo sekoittaa nautiskelijan makuaistin. Juusojen maistelu kannattaakin aloittaa maultaan miedoimmasta juustosta edeten syvempiin ja voimakkaampiin makuihin – nuoremmista juustoista pidempään kypsytettyihin, esimerkiksi pehmä goudajuustoista emmentaleihin. Juuston maku myös paranee kypsyessään – se on kuin viini.
Miten saat juustoista kaiken irti?
Maukkaimmat mahdolliset juoman ja juustojen yhdistelmät syntyy, kun juusto- tai brunssikattaukseen on valittu tasavahvoja makuja. Olemme valinneet Krustin brunssiin juustojen kanssa tarjottavaksi autenttisia hillokkeita, hunajaa ja paahdettuja pähkinöitä, ja ehdottoman vahva lisä lautaselle ovat esimerkiksi oliivit, viinirypäleet ja keksit. Erilaiset vastamaut nimittäin vahvistavat juuston omia makuja.
Myös viini on kautta aikojen ollut juustojen täydellinen kumppani. Vahvan makuinen juusto kaipaa rinnalleen esimerkiksi makeaa portviiniä kun taas hedelmäinen ja pirskahteleva valkoviini, esimerkiksi puolikuiva saksalainen Riesling on erinomainen pari kovalle juustolle.
Seuraa blogiamme ja opi myös uusia taitoja, aina juuston oikeaoppisesta leikkaustavasta uusiin eksoottisiin resepteihimme. Tee matka maailman ympäri kotikeittiössäsi.